Kapcsolat

Tel: +36-30/938-0556

       +36-52/437-585

E-mail: kiss.laszlo.8086@gmail.com

Árnyékolás tippek

Az ablak megfelelő árnyékolása - redőnnyel, reluxával - nagyban hozzájárulhat a szobahőmérséklet szabályozásához. A hőszabályozás ezen természetes, egyszerű és energiatakarékos módja hatékonyabb, mint azt elsőre gondolná. Például egy napsütötte, akár 35 C-ra is felmelegedő tetőtéri lakás az ablakok lesötétítésével akár 26 C-os hőmérsékletre is lehűthető.

Az árnyékoló szerkezetek hatásáról érdemes megjegyezni, hogy a leghatékonyabb az ablak üveg elé, kívülre helyezett árnyékoló redőny, napellenző, spaletta, vagy roló. Kevésbé hatékony, de a belső sötétítő függönynél, reluxánál - hővédelmi szempontból - lényegesen jobb megoldás a két üveg közé helyezett árnyékoló.

Ha nem is akar lemondani a klímaberendezésről, a megfelelő árnyékolás akkor is hozzájárul a légkondicionáló készülék optimálisabb működéséhez, jobb teljesítményéhez. A szakértők számításai szerint egy helyiség hűtéséhez háromszor annyi energia kell, mint a fűtéséhez. Ezért fontos az ablakok, üvegfalak árnyékolása, mivel így kevesebb energia kell az épület tovább-hűtéséhez.

A természet által nagyon jól szabályozott "árnyékoló szerkezet" a lombos fa. Javasoljuk a déli, nyugati oldalra lombos fa telepítését, mivel, amikor az árnyékolásra nagy szükség van, akkor a lombozat jól árnyékol, míg télen, amikor szeretnénk, hogy a nap besüssön a házba, a lombját hullajtott fa beengedi a napfényt. Kerülendő, hogy örökzöldek kerüljenek az épület déli oldalára, mert ugyan nyáron jó szolgálatot tesznek, de télen is leárnyékolják az épületet. Az örökzöldeket inkább a ház északi oldalán helyezzük el!, mely télen remekül véd a hideg északi szél ellen.

Ha zavarja a fény

Bizonyára sokan vannak, akinél nyár közepén telik be a pohár: elegük lett a hívatlan fényből és melegből. Aki nem szeret az ablakon beszűrődő hajnali napsugárral ébredni, vagy meg akarja előzni a fénnyel együtt a lakásba tolakodó hőséget, esetleg egész egyszerűen csak intim hangulatra vágyik, előbb-utóbb komolyan meg kell fontolnia valamilyen árnyékolástechnikai eszköz beszerzését.

Az árnyékolástechnikai eszközök egyidejűleg több funkciót is betöltenek. Ezért a megfelelő technikai megoldás kiválasztásához elengedhetetlen az igények pontos megfogalmazása. Például, ha a sötétítés mellett a hőszigetelés is cél, a legjobb eredményt a hagyományos redőnyöktől várhatjuk. Ha egyidejűleg a szoba hangulatát is fel akarjuk dobni, sötétítőfüggönyt vásárolunk. Amikor viszont szabályozott mennyiségű és irányú fényre van szükségünk, indokolt a reluxa vagy a szalagfüggöny beszerzése.

A sokféle mind hasonló

Minden megoldásnak vannak előnyei és hátrányai, ezért tulajdonságaikkal célszerű még vásárlás előtt részletesen megismerkednünk. A tervezés következő szempontja anyagi lehetőségeink számbavétele. Ma Magyarországon a hetvenes évek színvonalát képviselő napfényvédelmi eszközök épp úgy megvásárolhatóak, mint a legkorszerűbb fényérzékelős, önbeállító technikai megoldások. Ám az egy négyzetméter beárnyékolandó felületre vetített költség is igen széles skálán mozog: az alsó határ 3000 forint, a felső a csillagos ég…

Látszólag sokféle árnyékolástechnikai berendezés létezik, valójában azonban - természetesen - mind hasonló elven működik. Akár a lakás, akár a családi ház elsötétítéséről van szó, az épület üvegfelületeinek eltakarását kell megoldanunk - különös tekintettel a lakó- és hálószobák külső ablakaira és ajtóira. Az üvegtáblákon behatoló fényt és hőt a lakáson kívül és belül, de akár az üvegtáblák között elhelyezett változtatható állású berendezéssel is feltartóztathatjuk. A különbség, mint mindig, a részletekben lakozik.

Az árnyékoló eszközökkel szemben támasztható néhány fontos követelmény. Választottunk annál jobb minőségű, minél többnek megfelel ezek közül. (Érdekes, hogy a beszerzési ár elsősorban mégsem a jó pontok számával, hanem az eszköz technológiaigényességével és szubjektív szolgáltatásaival - szép, kényelmes, stb. - arányos.)

Fényáteresztő képesség:

A beárnyékolandó ablakra eső fényerősség és egyedi igényeink eredőjeként kell meghatározni.


Hő visszatartás:
A belső klíma optimalizálását segíti elő.


Fizikai tulajdonságok:
Alapvetően az élettartamot befolyásolják.


Időjárás-állóság:
A fény- és UV-stabilitás mellett kültéri árnyékolóknál a hideg/meleg, nedves/száraz ellenálló képességet is meghatározza.


Szennytaszító képesség és tisztíthatóság:
Az esztétikai és higiéniai igényeknek való hosszú távú megfelelés záloga.


Kezelhetőség:
A mindennapi használat során befektetendő munkaszükségletről tájékoztat.

 
Az egyes árnyékolástechnikai eszközöket a továbbiakban e szempontok szerint vizsgáljuk.

 

Belső árnyékolók - sötétítőfüggöny

A legismertebb beltéri fényvédelmi eszköz. Előnye, hogy szakember nélkül is beszerezhető és felszerelhető, valamint, hogy mindennapos használata egyszerű. Alkalmazásával a terasz üvegajtajának árnyékolása is kényelmesen megoldható. Hátránya, hogy vele a szobába érkező fény mennyisége csak nagy léptékben változtatható, “finomhangolásra” nem alkalmas.


A függöny kiválasztásakor az esztétikai igények mellett az anyag sötétítőképességére és fényállóságára is legyünk tekintettel. A fényáteresztő képességet a vásárlás helyén a függöny direkt fényforrás felé fordításával, illetve a szőttes szálsűrűségének vizsgálatával állapíthatjuk meg. A fényállóság eldöntése már nehezebb feladat: ha az anyag használati útmutatója erről nem tájékoztat, kérdezzük meg az eladót, hátha fel tud minket világosítani. Így megelőzhetjük, hogy olyan függönyt vásároljunk, amelyet egy erős délutáni napsütésnek kitett lakásban három év múlva kifakulás miatt eldobhatunk...


Annak érdekében, hogy a széleken a fény ne szűrődhessen be, a beárnyékolandó ajtónál/ablaknál mindig legalább tíz százalékkal nagyobb függönyt vásároljunk.


Vastag sötétítőfüggöny vásárlása esetén fontos, hogy a karnis rögzítési pontjai ne legyenek két méternél távolabb egymástól, ellenkező esetben a tartóelemek a nagy súlytól kiszakadhatnak a falból. Felszereléskor vigyázzunk arra, hogy a sötétítőfüggöny - különösen télen - ne lógjon rá a radiátorra, vagyis: ne terelje ki a meleget a lakásból. Ne feledkezzünk meg gyakori tisztításáról sem! A vastag szövet kitűnő porraktár, elégtelen higiénia esetén allergiás panaszok, légúti megbetegedések forrása lehet.
 

Reluxa

A reluxa, illetve az inkább csak irodákban elterjedt lamellás (szalag)függöny használatának talán legnagyobb előnye, hogy általa a helyiségbe jutó fény mennyisége pontosan beállítható, ezáltal az intimitás és a hőszabályozás a természetes fény teljes kizárása nélkül is megteremthető. (Más vélemények szerint alkalmazásával az otthon meghittségét feláldozzuk a modernizálás és a célszerűség oltárán.)

A szalagfüggöny és a reluxa közül - a szubjektív szempontokon túl - a hőszigetelő képesség alapján lehet választani. A reluxa lamelláit úgynevezett termostop réteggel vonják be, mely visszafordítja a rá eső hőhullámokat. A hőszigetelő hatás akkor a legjobb, ha a lamellák domború oldala mindig a sugárzó hő irányába - nyáron az ablak, télen a szoba felé - néz. A reluxa mellett szól az is, hogy könnyen tisztítható: portalanítása egy “pormágnessel” gyorsan megoldható, míg a lamellás függöny rendbetétele bonyolult, mosása szakértelmet kíván. (A gyárilag impregnált por- és szennytaszító bevonat védelmi képessége csak 3-4 évre garantált.)

 

Roletta

Átmenetet képez a külső és a belső árnyékolók között. Ide is, oda is felszerelhető, sőt két ablak között is alkalmazható. Alapvetően két fajtája terjedt el: a rugós hengerre tekeredő és a két mozgatósín közé szerelt (az ún. feszített vászon). Elvben ez utóbbival hézag mentesebb sötétítés érhető el, bár valójában a fény- és hő mentesítés szempontjából mindkettőnél a vászon szövetsűrűsége a meghatározó. Jó tudni, hogy az úgynevezett áttört vagy rácsszövettel felszerelt roletták - kitűnő fény- és hő visszaverő képességük mellett - biztosítják a helyiségek szabályozható természetes megvilágítását, szellőzését és az ablakon való kitekintés lehetőségét is.

Külső árnyékolás

A kültéri eszközökkel a lakáson belül elhelyezettekhez képest sokkal jobb árnyékolás és hőszigetelés érhető el, mivel az általuk visszavert hőhullámok be sem jutnak a lakásba. Jó példa erre a roletta, melynek hő visszaverő képessége kültérbe helyezve a beltérinek sokszorosa lesz. A hő visszaverés mértéke a vászon színétől, visszatükröző képességétől, nyitottságától és az üvegfelülettől való távolságától függ.

A vászon és az üveg közti távolság növelésével - ésszerű határon belül - az üvegre jutó hőmennyiség ugrásszerűen csökken, ráadásul, ha az ablak felső részén, az árnyékoló és a fal között szabad nyílás marad, a felmelegedő köztes levegőt a kéményhatás folyamatosan elszívja.
Tulajdonképpen a roletták családjába tartozik az ablak fölül hegyesszögben lefelé hajló, kézi erővel vagy motorral állítható, ponyvából készült napellenző is. Azonban az így elérhető kényelem és jobb hatásfok nagyon sokba kerül.

Redőny

Talán nem véletlen, hogy a kültéri árnyékolók közül elsősorban a beépített házas vagy tokos redőnyök terjedtek el. A redőny mellett szól a jó hőszigetelő képesség (nyáron hűt, télen fűt), a hosszú élettartam, valamint az, hogy - megerősített változatában - a biztosítótársaságok által elfogadott betörésvédelmi eszközként is szolgál. Alkalmazásával az ajtó vagy az ablak lég- és fénymentesen lezárható, amellett, hogy bizonyos fokig a beszűrődő zajokat is tompítja.

További előnye, hogy közbülső állásban - a lamellákon található réseknek köszönhetően - fényszabályozásra is alkalmas és rajta keresztül még szellőztetni is lehet. Hátránya, hogy - különösen a régi, tömör fából készült redőnyök esetében - mozgatása fizikai erőt igényel. Gyakorta előfordul, hogy a redőny fixálására szolgáló mechanika elfárad, javíttatni kell. A napjainkban kapható műanyag vagy alumíniumlamellás berendezésekkel azonban már nincs ilyen probléma.

Jelen vannak a piacon - igaz, meglehetősen borsos áron - a redőny és a reluxa előnyeit egyesítő külső lamellás árnyékoló berendezések is. Úgy néznek ki, mint egy reluxa, csak - a nagyobb igénybevétel miatt - sokkal robosztusabbak és masszívabbak. Működtetésük belülről hajtókar vagy motor segítségével oldható meg.

Lugas a terasz felett

A tetőablakok egy része nem függőleges. Az árnyékolásuk - tekintettel arra, hogy ilyen beszerelés mellett az átlagosnál is hosszabb ideig és nagyobb intenzitással tűz a lakásba nap - mégis elengedhetetlen. A megoldás a belógást megakadályozó mozgatósínre szerelt reluxa vagy roletta.

Ha a teraszt vagy a verandát szeretnénk hűvösebbé, árnyékosabbá tenni, alapvetően két lehetőségünk van: vagy állandó, például hullám-palával fedett, féltetőt csináltatunk, vagy csuklókaros napellenzőt vásárolunk. Körülbelül egy árban vannak. A döntéskor a legfontosabb tényező az élettartam, másrészt, hogy a fix tető a téli kisebb fényintenzitású napokon is árnyékol.

A családi ház teraszának árnyékolására van harmadik módszer is: a védendő felület fölé kifeszített ritka drót- vagy léchálóra valamilyen növényt (például gyorsan növő szőlőt, loncot) kell futtatnunk. Az így létrejött lugas előnye, hogy roppant hangulatos, és mivel lombját télen lehullatja, csak akkor árnyékol, amikor arra valóban szükség van. Hátránya viszont, hogy egy komolyabb terasz teljes beborítása 3-4 évbe is beletelik.

Nagynál vagy kicsinél?

Az árnyékolástechnikai piac megrendelőiért néhány nagy cég és számtalan - az apróhirdetési újságokban redőny/reluxa jelige alatt található - kisvállalkozás verseng. A nagy cégek mellett szól, hogy bemutatótermeikben az árnyékolástechnikai eszközök széles választéka megtekinthető, valamint, hogy segítségükkel a hiányzó technikai és árinformációkat kényelmes körülmények között szerezhetjük be. Fontos szempont az is, hogy az általuk adott garancia általában valóban garantált. A kicsik ezzel szemben szűkebb választékot kínálnak, igaz, többnyire jóval alacsonyabb áron. Arról nem is beszélve, hogy a kiszállásért és a munka felméréséért általában nem kérnek pénzt.

Üvegházhatás

A napból érkező rövidhullámú infravörös sugarak gyakorlatilag akadály nélkül hatolnak át az üvegen, a belső térben levő tárgyakról visszaverődő hosszúhullámú sugarak viszont már képtelenek erre, így az energia “csapdába kerül”. Mivel a hőhullámok nem képesek kijutni, a helyiségben nyelődnek el, itt adják le energiájukat: melegítenek. Ez a jelenség játszódik le a napsütésnek kitett szobában is. Az árnyékolástechnikai berendezések hatékonysága jórészt attól függ, hogy milyen mértékben képesek visszaverni a nagy energiájú fénysugarakat, megakadályozva ezzel, hogy azok a védendő helyiség belső régióiba jussanak.

Szerző: Szalai László

http://teamfa.hu/tudastar2.html

Miért jó a redőny?

Elődeink jó meglátással és kiváló műszaki érzékkel használták a redőnyöket. Az esetenként műalkotás szépségű szerkezetek rövid időn belül az épületek külső- elengedhetetlen eszközévé, belső díszeivé váltak.

Esztétikai értékükön túl hasznosságuk már azokban a kevésbé energiatakarékos időkben is jelentős volt, télen és nyáron a hőmérséklet és a fény szabályozásában. Napjainkban pedig, tudományosan mért adatokkal is bizonyítható, hogy milyen jelentős mennyiség takarítható meg az egészségkárosító és pénzfaló fűtési és hűtési energiából.

A fa, mint természetes nyersanyag kiváló tulajdonságokkal rendelkezik. Ezek közül az egyik legértékesebb a kiváló hőszigetelési képesség, e tulajdonsága minden építőanyagénál jobb, csak a kifejezetten hőszigetelő anyagok előzik meg a sorban.

A redőnyök ma változatos anyagokból készülnek

Aki redőnyt szeretne majdani otthonára, célszerű, hogy megtervezze és már az építkezés során előkészítse a hajdani árnyékolók helyét. Nyilván hagyományos formájú ablakokra olcsóbban és egyszerűbben szereltethetünk a szakemberekkel árnyékolókat. A vakolható redőnytokokat az ajtókkal, ablakokkal együtt beépíthetők. Nem árt azt is időben eldönteni, hogy kézi, vagy motoros redőnymozgatást szeretnénk, hisz ennek nemcsak a helyét kell megtervezni, hanem szükség esetén a vezetékek bekötéseit is meg kell tervezni, elő kell készíteni.

Felhasznált anyagok

Redőnyök ma már készülhetnek luc-, vörös-, borovi fenyőből, tölgyfából vagy akár trópusi egzóta alapanyagokból is.
A legmodernebb rendszerek lényege az, hogy furat párokon keresztül rozsdamentes acélból készített „U” alakban meghajlított, visszahajtott szárú láncszerűen egymásba főzött kapcsokkal állítják össze a redőnyöket. Így nincs csavarozás, nincsenek rozsdásodó lamellák. A redőnytokok hőhíd mentesek és anyagukban, megjelenési formájukban is illeszkednek a nyílászárókhoz, minden műszaki és esztétikai igényt kielégít.

Felületkezelés

Nem árt időben eldönteni, hogy kézi, vagy motoros redőny mozgatást szeretnénk. A fa felületkezelésére a modern vegyipar adta meg a megoldást. A korábbi években használt alapozók és festékek gyenge minősége miatt pár évenként folyamatos felújításra volt szükség. A mai modern alapozók, pácok, nagy UV állóságú lakkok és festékek tíz-tizenöt évig nem igényelnek különösebb karbantartást.

A redőnyszekrények

A redőnyszekrények kialakítása ma újabb lehetőségeket nyit meg, az íves kialakítású tokba szerelt mobil szúnyoghálók akár külön egységenként beépíthetők, Vannak olyan redőnyrendszerek (például a Horváth kft. által készített változatok), amelyek a Magyar Biztosítók Szövetségének minősítésével is rendelkeznek, így messze túlmutatnak hagyományos árnyékolástechnikai feladatkörükön.

Redőnyök működtetése

A redőnyszekrények kialakítása új lehetőségeket nyit meg. A redőnyök működtetése lehet kézi hevederes, kézi hajtóműves, és elektromos motoros. A golyócsapágyazott horganyzott felületű acél hengerek könnyebbé tették a kézi működtetést, de a modern elektronika a kényelmesebb motoros megoldást számtalan hasznos lehetőséggel egészítette ki, ilyenek a távirányítás, a programozhatóság, szél, fény, hőmérséklet automatika, valamint a riasztó rendszerekhez való csatlakoztatás lehetősége.

Élettartam

Tartós, minőségi anyagokkal és hozzáértő szakemberekkel érdemes csak hozzáfognunk az árnyékolástechnikai beruházásainkhoz. Gondoljunk csak arra, hogy a redőnyöknek a ház élettartamával azonos ideig kell szolgálniuk az építkező választását.